Archive for the ‘Bual Serambi’ Category

Welcome 2016

Assalamualaikum

Wah lama betul bercuti dari dunia blogging ini. Byk betul perkara yang berlaku yang tidak di update.

Pertamanya adalah pertambahan seorang lagi ahli kelaurga kami, bernama Soffiya Latifa.

Dan tahun 2016 nanti akan ada pertambahan lagi dalam keluarga kami, perubahan status dan cabaran kehidupan baru.

Doakan kami sekelaurga tabah dan dipermudahkan segala urusan

http---signatures.mylivesignature.com-54493-396-2750385FA9FA616A8A935A3FDE71FC58

75 EXTRAORDINARY USES OF BAKING SODA! [Sodium Bicarbonate]

Baking soda is a chemical compound that appears as a fine powder. It releases bubbles of carbon dioxide when it interacts with an acid and a liquid. It’s most commonly used in baking, where it acts as a leavening agent. The following are 75 other uses for baking soda aside from making muffins soft and fluffy.

Health Uses

1. Use it as an antacid.

2. Use it as underarm deodorant by applying it with a powder puff.

3. Mix half a teaspoon with peroxide paste and use it as toothpaste.

4. Use it as a face and body scrub.

5. Add a cup to bathwater to soften your skin.

6. Relieve skin itch from insect bites and pain from sunburn.

7. Remove strong odors from your hands by rubbing them with baking soda and water.

8. Put two tablespoons in your baby’s bathwater to help relieve diaper rash.

9. Apply it on rashes, insect bites, and poison ivy irritations.

10. Take a baking soda bath to relieve skin irritations.

11. Heartburn? Take a teaspoon of baking soda mixed with one-half glass of water.

12. Freshen your mouth by gargling half a teaspoon of baking soda mixed water.

13. Relieve canker sore pain by using it as mouthwash.

14. Use it to relieve bee stings.

15. Use it to relieve windburns.

16. Apply it on jellyfish sting to draw out the venom.

17. Unblock stuffy nose by adding a teaspoon of baking soda to your vaporizer.

In the Home

18. Keep cut flowers fresh longer by adding a teaspoon to the water in the vase.

19. Put out small fires on rugs, upholstery, clothing, and wood.

20. Put an open container of baking soda in the fridge to absorb the odors.

21. Sprinkle it on your ashtrays to reduce bad odor and prevent smoldering.

22. Sprinkle it on your slippers, boots, shoes, and socks to eliminate foul odor.

23. Turn baking soda into modeling clay by combining it with one and 1/4 cups of water and one cup of cornstarch.

24. After feeding your baby, wipe his shirt with a moist cloth sprinkled with baking soda to remove the odor.

25. Wipe your windshield with it to repel rain.

26. Improve the smell of dishrags by soaking them in baking soda and water.

27. Suck it in with your vacuum cleaner to remove the odor.

28. Freshen the air by mixing baking soda with your favorite perfumed bath salts. Put the mixture in small sachet bags.

29. Restore stiff brushes by boiling them in a solution of 1/2 gallon of water, 1/4 cup of vinegar, and a cup of baking soda.

30. Put it under sinks and along basement windows to repel cockroaches and ants.

31. Scatter baking soda around flowerbeds to prevent rabbits from eating your veggies.

32. Sweeten your tomatoes by sprinkling baking soda on the soil around your tomato plants.

33. Sprinkle it onto your cat’s litter box to absorb the bad odor.

34. Sprinkle it on your pet’s comb or brush to deodorize their fur and skin.

In Cooking

35. Use it as a substitute for baking powder by mixing with it with cream of tartar or vinegar.

36. Wash fruits and vegetables with it.

37. When boiling a chicken, add a teaspoon of baking soda to the water. Feathers will come off easier, and the flesh will be clean and white.

38. Soak dried beans to a baking soda solution to make them more digestible.

39. Remove the distinctive taste of wild game by soaking it in a baking soda solution.

40. Make a sports drink by mixing it with boiled water, salt, and Kool-Aid.

41. Remove the fishy smell from your fillets by soaking the raw fish in a baking soda solution for an hour inside the fridge.

42. Make fluffier omelets by adding half a teaspoon of baking soda for every three eggs used.

43. Reduce the acid content of your tomato-based recipes by sprinkling them with a pinch of baking soda.

Cleaning Purposes

44. Add a cup to the toilet, leave it for an hour, and then flush. It will clean the toilet and absorb the odor.

45. Use it to scrub sinks, showers, plastic and porcelain tubs

46. Spray it on walls, mirrors, and countertops.

47. Add a spoonful to your dishwasher to make scrubbing dishes easier.

48. Remove grease from pots and pans.

49. Dry clean carpets and upholstered furniture by sprinkling baking soda over the fabric and gently brushing it. Leave it for an hour or overnight, then vacuum.

50. Boost your laundry detergent’s cleaning power by sprinkling a handful on dirty clothes.

51. Combine it with water to make a paste for polishing stainless steel and chrome.

52. Remove scratches and crayon marks from vinyl floors and walls.

53. Clean your shoes with it.

54. Clean garbage cans with it.

55. Use it to wash diapers.

56. Clean the fridge with it.

57. Soak brushes and combs in a baking soda solution.

58. Mix it with water to wash food and drink containers.

59. Put three tablespoons of baking soda to a quart of warm water, then use the mixture to wash marble-topped furniture.

60. Absorb it with a damp sponge, then clean Formica countertops with the sponge.

61. Use it to get rid of stale odors from cooling containers and thermos bottles.

62. Run your coffee maker with a baking soda solution, then rinse.

63. Combine with hot water to clean baby bottles.

64. Sprinkle it on barbecue grills, then rinse it off.

65. Scatter it on your greasy garage floor, scrub the floor, and rinse.

66. Remove burned-on food from a pan by soaking it in a baking soda solution for 10 minutes before washing.

67. Clean your ashtrays with a baking soda solution.

68. Keep your drains clean by putting four tablespoons of baking soda in them each week. Flush it down with hot water.

69. Clean your shower curtains by soaking them in baking soda and water.

70. Put it on a small brush to rub canvas handbags clean.

71. Use it to remove melted plastic bread wrapper from a toaster. Sprinkle baking soda on a damp rug, then use the rug to clean the toaster.

72. Use it to clean your retainers and dentures.

73. Make a thick paste of baking soda and water, and used it to scrub enameled cast iron and stainless steel.

74. Mix four tablespoons of baking soda with a quart of warm water, and use it to clean the inside part of an oven.

75. Use it to unclog gas stoves.

The most amazing thing about baking soda is that it’s very cheap. You can do all these things for a very small cost. Baking soda is truly a miracle product, whether it’s used for baking or not.

WHICH ARE YOUR FAVORITES?____________________ DO YOU HAVE A USE OF BAKING SODA NOT LISTED, COMMENT! ___________________________

Source Article: www.tinyurl.com/lnnjo6
Source Website: lifehackery.com

http---signatures.mylivesignature.com-54493-396-2750385FA9FA616A8A935A3FDE71FC58

4 AIR ISTIMEWA YANG SIHAT

air

Jom Amalkan Air Yang Sihat Di Bulan Ramadhan Ini

# Reduce your weight ~

4 AIR ISTIMEWA YANG SIHAT

Air masak yang di campur dengan buah-buahan di bawah dapat membantu mengekalkan kesihatan kerana membantu membuang toksin dalam badan. Air yang di campur buah-buahan ini perlu dibiarkan dahulu 20 minit sebelum minum. Jom buat sendiri:

1) Teh hijau, pudina, limau nipis – Untuk mengurangkan lemak, pencernaan, sakit kepala, pernafasan

2) Strawberri, kiwi – Melindungi sistem imun, pencernaan, kesihatan kardiovaskular, menyeimbangkan gula dalam darah

3) Timun, limau nipis, lemon – Mengatasi muntah, loya, hidrasi, mengawal selera makan, pencernaan

4) Lemon, limau nipis, oren – Untuk vitamin C badan, sistem imunisasi, pedih ulu hati

Minuman di atas hendaklah di minum pada suhu bilik untuk tempoh 48 jam. Selepas 48 jam, perlu buat air yang baru. Cer try buat 1 ok?

Anda rela bermadu? Benarkah ? (Siri 3)

Poligami: Cara Nabi Muhammad s.a.w atau cara P.Ramle ?

Ramai betul gadis-gadis yang sudi dan hendak berkenalan dengan suami saya. Kenapa yer. Masing-masing semuanya kata sudi berpoligami. Jadi soalan saya sekarang ini adalah bagaimanakah bentuk poligami yang diingini?

Adakah berpoligami cara Nabi Muhammad s.a.w atau cara P.Ramlee dalam cerita terkenalnya Madu 3?

Poligami Cara P.Ramlee.

Apa yang cuba di ketengahkan?madu tiga

  • Mesti pandai pembohong, mesti pandai temberang, tetapi jangan sampai pecah tembelang
  • Kalau pecah tembelang, pastinya akan terjadi perang, bukan sahaja sesame isteri, tetapi   suami pun terlibat sama.
  • Apabila berkahwin sahaja, En Jamil telah menyediakan sebuah rumah dan sebuah kereta untuk kegunaan Cik Hasnah dah Ibunya. Begitu juga utk perkahwinan yang ke 3, utk Cik Rohani dan ayahnya.
  • Banyak lagi kesimpulan dari cerita tersebut..so lihat dan nilailah sendiri.

 

Poligami cara Filem Ombak Rindu.

Bagi peminat novel atau peminat filem baru pula mungkin mengimpikan bermadu gaya ‘Ombak Rindu’.

images-1

Membayangkan diri sebagai heroin seperti Maya Karin. Mengimpikan suami yang kaya dan handsome seperti Aaron Aziz. Kepada dunia dipaparkan seolah-oleh cuma Lisa seorang sahaja isteri Aaron Aziz. Maya Karin, walaupun sebagai seorang isteri yang sah, tetapi bagaikan seorang perempuan simpanan sahaja kepada suaminya.

Tak kisahlah, yang penting bahagia..(kononnya).

 

 

 

 

Poligami Cara Rasulullah s.a.w

Saya bukanlah seorang yang layak mengulas mengenai bab ini. Boleh cara di internet, banyak lagi kisah-kisah menarik yang dikongsikan. Salah satu cerita yang saya jumpa dan copy paste adalah

Rasulullah s.a.w adalah contoh yang terbaik seorang suami yang mengamalkan sistem Poligami. Baginda s.a.w. romantik kepada kesemua  isterinya. Disebutkan satu kisah pada suatu hari isteri-isteri Baginda s.a.w. berkumpul dihadapan Baginda s.a.w. lalu bertanya “Siapakah diantara mereka (isteri-isteri) yang paling disayangi”. Rasulullah s.a.w hanya tersenyum lalu berkata, “Saya akan beritahu kamu kemudian.” Selepas daripada pertemuan itu, Rasulullah s.a.w. telah memberikan setiap seorang daripada isteri-isteri Baginda s.a.w. sebentuk cincin. Baginda s.a.w. berpesan  supaya tidak memberitahu kepada isteri -isteri yang lain. Lalu suatu hari mereka berkumpul lagi dan bertanyakan soalan yang sama. Rasulullah s.a.w., lalu menjawab “Orang yang paling aku sayangi ialah yang kuberikan cincin kepadanya”. Isteri-isteri Baginda s.a.w. tersenyum puas kerana  menyangka hanya diri mereka sahaja yang mendapat cincin dan merasakan bahawa  diri mereka tidak terasing.

 Tidak ketinggalan amalan-amalan lain yang boleh dilakukan untuk mendapat  suasana romantik ini Rasulullah s.a.w. ada bersabda yang bermaksud: “Apabila pasangan suami isteri berpegangan tangan, dosa-dosa akan  keluar melalui celah-celah jari mereka“.Rasulullah s.a.w. selalu berpegangan tangan dengan Aisyah ketika di dalam rumah. Baginda s.a.w. acap kali memotong kuku isterinya, mandi junub bersama, dan mengajak salah seorang dari isteri Baginda s.a.w. pergi musafir (mengikut undian) untuk menambahkan lagi kasih sayang di antara mereka. Inilah serba sedikit kisah romantik Rasulullah s.a.w. agar dapat kita tauladani dan praktikkan dalam kehidupan berumahtangga.

Jadi kepada para gadis yang teringin nak menjadi madu saya,  fikirkan  bentuk perkahwinan yang bagaimanakah yang anda semua inginkan??..Yang penting bukan apa yang aku akan dapat, tetapi apa yang mampu aku sumbangkan? Masa, tenaga, buah fikiran, idea, wang ringgit dan sebagainya. Bukan untuk diri sendiri dan keluarga, tetapi juga untuk agama, bangsa dan negara.

Tepuk dada, Tanya iman. Jangan Tanya selera, sebab selera cuma tahu nak makan.

Jika merasakan diri sendiri layak dan mampu menghadapi ujian ini, welcome to our family.

Anda rela bermadu? Benarkah ? (Siri 2)

Sambungan

  • Setelah membaca penerangan ringkas tentang diri saya dan suami, apakah saudara masih rela dan sanggup berkahwin dengan suami saya?
  • Adakah saudari sedar dan bersedia dengan segala cabaran hidup dalam berumahtangga dan apatah lagi berpoligami?

Terus terang saya katakan, hidup dengan suami saya bukanlah mudah. Cabarannya cukup banyak dan kadang kala di luar dugaan.

Untuk makluman, suami saya juga terlibat dengan bbrp NGO, samada yang sifat keagamaan dan juga kemasyarakatan.
Jangan terkejut kalau tetiba jer suami kejutkan di awal pagi minggu, “Jum kita ke shah Alam, ada perempuan termengandung dan tak der duit nak buat first medical check-up”. Ataupun pukul 10 malam di dalam hujan lebat pergi ke kawasan perumahan Setapak sebab ada baby telah lahir dan tiada apa dirumah berkenaan untuk ibu berkenaan berikan kpd baby yg baru lahir tersebut. Itulah yg saya maksudkan pengorbanan, yg bukan sahaja masa, tenaga dan wang ringgit.

• Apa pula yg saudari harapkan dan inginkan dari perkahwinan saudari?
• Apa yg saudari rasa mampu beri dan sumbangkan?
• Adakah saudari benar2 ingin dan rela menjadi isteri kedua?
• Atau saudari sebenarnya masih inginkan seorang teruna?

Perjalanan hidup saudari masih lama lagi..insya-Allah. Tak perlu terburu2 utk membuat keputusan. Suami saya pun bukannya kemaruk sangat nak menikah sekarang ini. So masih banyak lagi masa dan peluang untuk saudari belajar, menyediakan diri, mentally dan spiritually utk menjadi isteri, samada sebagai isteri pertama, ke2, ke 3 atau ke empat.
Cubalah search dan berkawan dgn org2 yg telah berpoligami, untuk mengetahui cabaran dan persediaan utk menghadapinya. Salah satu blog yg saya kira agak baik dan Islamic adalah
http://sisi-kehidupan.blogspot.com
Penulisnya bernama Nurul Adni Adnan. Beliau merupakan seorg isteri kedua kpd Kapten Hafiz Firdaus, seorang pilot yg juga merupakan sahabat suami saya. Tahun lepas kapten ini melangsungkan perkhawinan ke 3 dgn seorg doktor. Terlalu banyak cerita-cerita mengenai kehidupan beliau bermula dari menerima lamaran sebagai isteri kedua, hinggalah kini menghadapi kehidupan bersama anak dan juga madu-madunya. Bacalah..dan bolehlah berbincang dengan penulis blog jika ada sebarang kemusykilan atau permasaalahan.
Walaupun bersahabat baik, jgn samakan pendapatan seorang pilot yang membawa kapal terbang MAS ke serata dunia dengan seorang IT eksekutif. Sebagai seorang pilot, setiap kali lepas bernikah, setiap seorg isteri akan mendapat sebuah rumah dan kereta. Namun suami saya pastinya tak berkemampuan untuk menyediakan segala kemewahan itu. Suami saya mengamalkan prinsip sama-sama berusaha dari bawah untuk menuju ke puncak, bukannya masuk rumah dengan ‘basuh kaki sahaja’.
Renungkan, fikirkan, tepuk dada tanya iman…

  • Apa yg ku cari dlm kehidupan ini?
  • Apa yg ku inginkan dlm perkahwinan yg bakal ku hadapi?.
  • Bagaimanakah keluarga yang aku inginkan?
  • Apakah aku inginkan suami yg akan ada di rumah setiap malam, menemani aku dan anak2..atau suami yg perlu bergilir2 dgn isteri2 yg lain dan juga kerjanya.
  • Bagaimana pula dgn keluarga?. Sanggupkah keluargaku menerima menantu yang telah beristeri dan mempunyai anak?
  • Bayangkan pula hari raya. Mungkin ada masa beraya bersama keluarga dan suami. Namun mungkin juga ada masa kena balik kampung sendiri/dgn anak2 sbb kena giliran suami beraya di kampung isteri2 yg lain.
  • Renungkan, fikirkan sedalam2nya tak perlu bagi jawapan kpd saya atau suami, tapi jawaplah kpd diri sendiri dgn sejujur-jujurnya.

Fikirkan, dan carilah jawapannya dalam dirimu sendiri..

bersambung di sini




Anda rela bermadu? Benarkah? (Siri 1)

Telah sekian lama, suamiku ingin menambah bilangan isterinya. Bermula dari aku menetang sekeras-kerasnya, hingga kini aku dah tak kisah dah. Entah berapa ramai perempuan yang pernah tersenarai sebagai calon suamiku, dari anak dara, janda, perempuan yang dah tak der dara dan sebagainya.

Ada juga yang cuba berbaik denganku. Ada yang pernah datang ke rumah sebagai tetamu. Ada yang datang sebagai maid dan ada juga yang pernah mengikut kami berpiknik di Taman Tasik Titiwangsa dan Bukit Tinggi, Pahang. Malah ada yang pernah menghadiahkan T-shirt dan beg duit Bonia semperna hari jadiku.

Kepada suamiku juga ada pelbagai sikap dan kata-kata yang kadang kala membuatkanku tersenyum sinis, antaranya ada yang:

  1. Call pukul 4 pagi hampir setiap malam.
  2. Perkataan kegemaran dia “Buktikan..buktikan yg u sayangkan I, datang rumah I mlm nih jugak, tolong baiki komputer I”.
  3. Ada juga yang bertanya sama ada suami ku mampu memberikan nafkah batin atau tidak.

Pelbagai perangai, pelbagai sikap. Ada yang berani add aku dan suami di FB. Ada yang berani add suami sahaja dan tidak berani add aku. Semuanya yang datang silih berganti hingga aku pun dah lost count berapa orang sebenarnya.

Terkini, yang paling menarik hari ini aku menerima satu email dari seorang perempuan. Dia bertanyakan 3 soalan dan inilah jawapan yang ku berikan.

1) mengapa beliau ingin mencari isteri ke2?

Sebab utama adalah kerana beliau ingin mempunya zuriat beliau sendiri. Ini kerana sehingga kini, telah lebih 12 tahun kami mendirikan rumahtangga, namun kami masih belum dikurniakan dengan zuriat. Jangan di tanya tak berusaha ker? Apa lagi usaha yang belum kami buat. Boleh rujuk di sini

 ummiadam.teratakrindu.net/?p=23.

Keduanya, adalah sebagai pembantu dalam urusan kekeluargaan. Sebagai contoh, baru2 ini, saya perlu pergi kursus dan bermalam di hotel. Pada masa yang sama, suami saya pula di masukkan ke hospital sebab sakit kaki. So siapa yg akan menjaga anak angkat kami di waktu malam, menghantar dan mengambilnya dari tadika dan menguruskan makan dan minumnnya sewaktu ketiadaan ayah dan ibunya di rumah?

 Oleh itu, salah satu syarat untuk menjadi madu saya mestilah tinggal dan bekerja di kawasan lembah kelang.

 2) Mampukah beliau dari segi nafkah zahir? sy tidak memandang poligami ini sesuatu yg salah sekiranya lelaki itu benar2 mampu dari sudut kewangan…

Istilah mampu itu terlalu subjektif sebenarnya. Jika saudari mengimpikan kediaman, kenderaan, perhiasan intan berlian, percutian dan sebagainya yang serba mewah, minta maaf, suami saya bukanlah orangnya.

Dengan pekerjaan sebagai seorang IT Exec di syarikat swasta yg ternama, dengan kos hidup di KL yang semuanya memerlukan wang, untuk hidup serba sederhana, insya-Allah saya yakin suami saya mampu. Yang penting adalah sama-sama bekerja dan menyumbang kepada ekonomi keluarga dan ummah.

 3) Adakah akak benar2 redha bermadu?

Suami saya bukanlah hak milik saya seorang. Sekarang pun memang saya telah berkongsi suami saya dengan ibu dan keluarganya, rakan-rakannya dan juga pekerjaannya. So saya rasanya saya tiada masalah untuk berkongsi suami saya dengan seorang lagi orang lain. Dengan syarat BENAR-BENAR BERKONGSI. Bukannya bermaksud dia ingin memiliki semua sekali. Tolak ansur adalah cukup penting dalam kehidupan berpoligami. Sebagai contoh, andainya anak angkat kami sakit dan memerlukan ayahnya di sini, adakah saudari rela mengizinkan giliran yg sepatutnya untuk saudari demi memenuhi keperluan anak kecil ini. Dan andainya, saya perlu outstation, dan anak ini sakit dan perlu dimasukkan ke hospital, adakah saudari rela bercuti demi untuk menjaga anak tiri saudari di hospital?

Dalam keluarga kami, kami mengamalkan konsep berapa banyak yang mampu di beri, bukan berapa banyak yang dapat. Pemberian ini bukan setakat wang ringgit sahaja, tetapi juga masa, tenaga dan kasih sayang.

Jika saudari merasakan sanggup, so welcome to our family. Sebelum itu jemputlah add saya dan suami ke dalam FB dulu untuk saling mengenali fikrah dan aktiviti-aktiviti seharian kami.

 So sama-samalah kita tunggu apakah perkembangan selanjut selepas ini. Adakah beliau benar-benar redha dan sanggup bermadu?

Tunggguuuuuuu

bersambung di sini




Hikmah di sebalik kesukaran.

Semenjak beberapa hari kebelakangan ini, saya sering  meletakkan kereta di penghujung petak tempat letak kereta yang dibenarkan.  Ada tulisan ‘Camping Zone’ ruangan berkenaan, namun saya tidak pernah melihat ada kereta yang kena clamp jika di letakkan di sana. Rasanya telah hampir 2 minggu tempat tuh seolah-olah menjadi tempat khas untuk saya, sehinggalah pagi tadi saya terlihat kereta saya telah kena clamp.

“Aduhai, terbang RM30 lagi pagi-pagi buta nih”, kata saya dalam hati sambil bergegas ke pondok jaga. Semasa hendak membayar, dimaklumkan bahawa denda sekarang ini telah naik RM50. Ini adalah peraturan baru, penguatkuasaan baru, malah semua jaga-jaga ini pun muka-muka baru.  Muka budak melayu yang macam baru lepas SPM, berbanding orang-orang Nepal dan Bangla sebelum ini. Ingatkan pengurusan jer yang baru, rupanya semuanya baru. Adik tuh kata “Clamp pun baru sampai semalam kak”.

Saya dan salah seorang jaga berjalan semula ke kereta saya.  Ada 3 lorong yang boleh saya lalui, namun Allah menggerakkan hati saya untuk lalu jalan tengah.  Ketika lalu di depan rumah(mujur rumah kami di tingkat bawah), saya terlihat lampu bilik solat masih terbuka.  Jadi saya menyuruh adik tuh membuka clamp kereta saya terlebih dahulu sementara saya masuk semula ke rumah untuk menutup lampu.  Di bilik berkenaan, saya terlihat suis seterika  juga tidak ditutup.  Entah kenapa saya agak cuai dan semacam tergesa-gesa pagi ini. Mungkin sebab tak nak lewat lagi macam pagi semalam.

Selepas memastikan semua lampu dan pintu ditutup, barulah saya pergi semula ke kereta saya.  Selepas mengucapkan terima kasih kepada adik tu, saya pun bergerak ke pejabat dengan perasaan syukur kepada Allah.  Apalah sangat RM50 denda yang perlu saya bayar, jika dibandingkan perkara-perkara buruk yang mungkin berlaku akibat suis elektrik yang tidak ditutup.

Allah terlalu sayangkan saya. Allah mendidik saya dengan peristiwa yang tak di sangka-sangka. Syukur Alhamdulillah.




Selamat tahun baru 2012

Rasanya belum terlambat untuk mengucapkan selamat tahun baru 2012 kepada pembaca laman blog ini. Maaf kerana terlalu lama tidak sempat langsung mengemaskini blog ini.

Ini adalah ringkasan aktiviti yang telah berlangsung dari Oktober- Disember 2011 yang lalu.

Bil Tarikh Tajuk Tempat
1. 5-7 Okt 2011 Joomla Bilik Multimedia Tkt 4
2. 17-20 Okt2011 Action Script with cs2: Taman Dagang, Ampang Selangor
3. 1-3 Nov2011 Php Progaramming Bilik Multimedia Tkt 4
4. 8-10 Nov 2011 My SQL Database Bilik Multimedia Tkt 4
5. 14-16 Nov 2011 Microsoft IIS7 Bilik Multimedia Tkt 4
6. 21-24 Nov 2011 Active Directory TrainPro : MidValley
7. 5-8 Dec 2011 Network Infrastructure TrainPro : MidValley
8. 12-15 Dec 2011 Server Administrator TrainPro : MidValley

Selain daripada itu bermula Oktober 2011 juga, adik ipar saya berkursus utk selama 6 bulan. Oleh itu, pada hujung minggu berselang seminggu kami perlu ke rumah ibu mertua untuk membantu menguruskan tentang perubatannya dan juga membeli segala keperluan harian dan barang dapur. Bermula dari tarikh yang sama, notebook saya juga di pinjam oleh adik ipar untuk keperluannya semasa kursus.  Oleh itu masa yang ada untuk mengemaskini blog amatlah terhad.

Bermula tahun 2012, banyak perubahan yang bakal dan perlu berlaku. Hari ini merupakan hari pertama suami bertugas di Cyberjaya. Ini bermakna suami akan keluar dari rumah lebih awal dan pulang lebih lewat.  Maka urusan seharian/mingguan/bulanan di rumah perlulah diubah dan disesuaikan dengan perubahan.

Perubahan sturktur di pejabat juga mengakibatkan setiap orang perlu melakukan tugas yang lebih berbanding tahun sebelumnnya.

hmm..satu tahun yang benar-benar mencabar fizikal dan mental. Semoga kami semua akan terus tabah dan bersemangat. Amin..

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah

Dapat dari Facebook. Mungkin ada sesiapa yang ingin menambah/komen.

1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Alhamdulillah..Allahu Akbar

Ada seorang yang cacat penglihatan, bekerja di bangunan sebelah pejabat saya ini. Sering kali juga saya terjumpa sewaktu sama-sama melintas jalan. Sekali, sewaktu memimpinnya melintas jalan, saya dimaklumkan bahawa beliau berulang alik ke tempat kerja dengan menaiki komuter di Bank Negara

Hari Rabu, sewaktu saya naik eskelator untuk membeli makan tengahari di tingkat 1, saya ternampak  kakak nih, yang hendak turun di eskelator. Tidak jauh di belakangnya, saya terlihat ada rakan sekerja perempuan. Melihat akak buta nih nak turun eskelator, saya pun menjerit “Cepat, tolong dia, nanti dia jatuh”, seolah-olah akak buta tuh adalah anak kecil yang suka bermain tangga. Sebaliknya akak tuh terus sahaja berjalan dan naik atas eskalator tuh tanpa sebarang masalah, sama macam orang yang tidak buta.

Kagum seketika dengan pandangan yang mendebarkan dan penuh keinsafan. Bersyukur kerana tiada kejadian yang buruk berlaku kepada kakak berkenaan. Tetiba teringat lagu ini, yang dinyanyikan semasa pertandingan nasyid semasa matrikulasi.

Buta Mata

Buta mata tak nampak jalan di dunia
Kerana tidak nampak cahaya
Tidak tahu ke mana hendak dituju
Ke hilir atau ke hulu

Selamatlah di dunia fana ini
Bilamana mata tidak buta
Melalui pengalaman diri
Kerana jalan itu sudah biasa

Ada pedoman yang menunjuk kita
Tongkat di tangan membantu jua
Boleh jadi orang simpati yang membawa
Tapi jika buta hati menderita

Tidak nampak jalan menuju ke akhirat
Negeri yang kekal abadi
Tidak diukur, tidak diukur dengan mata
Kerana tiada kawan yang membantu
Tiada pengalaman yang memastikannya
Tiada pedoman menunjuk kita
Tidak ada yang simpati menolong kita
Dalam kegelapan terjun ke neraka

Menderita di negeri yang abadi
Tidak kembali ke dunia lagi
Tiada gunanya penyesalan diri
Oleh itu banyakkan ‘amal dan bakti.

Timbul rasa keinsafan di dalam diri. Bersyukur kerana tidak buta mata, diizinkan Allah untuk melihat keindahan ciptaanNya.  Dan semoga Allah tidak butakan hatiku ini. Amin.

Agong dan Yang Maha Agong.

Semalam saya ke Putrajaya. Ada seminar Knowledge Management di Shangri-La Hotel. Dalam perjalanan pulang melalui NKVE, tetiba 2 motor polis berkuasa besar member isyarat untuk mengosongkan lorang di kanan sekali. Di cermin sisi kelihatan rombongan kenderaan yang saya agak pembesar Negara. Kereta  ke 2 tiada plate no, cuma ada plate berwarna kuning yang mengandungi JATA Negara. Kerete seterusnya, saya terlihat bertulisan ‘ISTANA NEGARA’. Saya andaikan di dalam salah satu kenderaan berkenaan adalah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Terdetik di hati ini, begitu sekali kita membesarkan dan memberi penghormatan kepada Pembesar Negara. Lalu bagaimana pula kita membesarkan Pencipta Alam ini, yang Maha Pengasih dan Maha Penyanyang ke pada sekelian hambaNya. Allahu Akbar.

 

Eh apa kat bawah nih. Cuba klick tengok


LOVE IS LIKE WAITING FOR A BUS

When the bus come, you look at it and you said to yourself, “Eeee… so full…cannot sit down one”. So you said to yourself, “I’ll wait for the next one.” So you let the bus go and waited for the second bus.

Then the second bus came,you looked at it and you said, “Eeee…this bus so old… surely very uncomfortable one.” So you let the bus go and decided to wait for the next bus.

After awhile,another bus came. It’s not crowded and not old but you said, “Eeee…no air-con one…and the weather is so warm, better wait for the next one.” So again you let the bus go and decided to wait for the next bus.

Then the sky started to get dark as it is getting late. You panicked and jump on to the next on coming bus. It is not until much later that you found out that you had boarded on to the wrong bus!

So you wasted your time and money waiting for what you want!
Even if an aircon bus came can you ensure that the aircon bus won’t break down or will the aircon be too cold for you?

So people. Want to make sure that what you want is not wrong. But it wouldn’t hurt to give other people a chance, right? If you found that the “bus” doesn’t suit you just press the red button and get off the bus!

But wait…I am sure all of you have this experienced before. You saw a bus is coming (the bus you want of course) you flagged it and the driver acted blur by pretending not seeing you and zoomed pass you!

The bottom line of being loved is like waiting for a bus and whether you want to get on the bus and give the bus a chance depends totally on you and walking alone is just like being out of love.

If you love someone set him/her free. If he/she comes back to you, you know they’re yours. If they don’t then it was never meant to be.Remember to always say what you mean. If you love someone, tell.

Don’t be afraid to express yourself. Reach out and tell someone what they mean to you. Because when you decide that it is the right time, it might be too late.

Seize the day.
Never have regrets.
And most importantly, stay close to your friends and family, for they have helped make you the person that you are today.

And here is luahan dari seorang suami yang nak kawin lagi.




Jamuan Raya

Untuk kali ke 3, semenjak berpindah ke rumah baru, kami mengadakan jamuan di rumah ini. Kali ini adalah jamuan semperna hari raya. Untuk di sebut open house macam jauhlah kerana kekangan tempat dan kewangan.

Kali ini saya sediakan bihun sup dan soto ayam beserta dengan rendang kerang, selain dari kuih-kuih raya yang masih belum luak sebenarnya.  Malangnya saya tidak sempat mengambil gambar hidangan yang disediakan.  Selepas menghidang, saya pun mandi dan bersolat zuhur.  Selepas sahaja bersolat, tetamu pertama telah datang.

Tetamu pertama adalah keluarga kawan baik Adam di Tadika iaitu Elisya dan Emily beserta ibu dan ayahnya. Adam paling seronok bila 3 orang guru dari Tadikanya turut hadir.   Selain daripada itu,  ada juga jiran2 terdekat dan juga Ustazah yang di temui di Masjid semasa bulan Ramadhan yang lepas.  Tidak ketinggalan juga sepasang saudara baru yang merupakan kawan suami semasa di Sekolah Menengah Sains Muar dahulu.

Tetamu terakhir yang datang adalah kawan dari Nilai, Negeri Sembilan. Menariknya, walaupun kali pertama bertemu, Adam melayan kawan-kawan barunya ini bagaikan telah lama kenal.  Tidak cukup dengan permainan bowling, mereka juga melukis bersama-sama.

Terima kasih kepada semua yang sudi hadir memeriahkan majlis kami yang tidak sepertinya.



Eh apa kat bawah nih. Cuba klick tengok




MRSM Ulul-Albab : Kecemerlangan di dunia dan akhirat

Hari ini saya ke MRSM Gemencheh yang terletak di Negeri Sembilan. Mrsm ini adalah salah satu daripada 3 Mrsm Ulul Albab yang ada di MARA . Ada tugas rasmi yang berkaitan dgn iLMS yang perlu dilaksanakan.

Dari Timbalan Pengetua Hal Ehwal Akademik, saya dimaklumkan mengenai program yang dijalankan. Dari segi akademik dan ko-kurikolumnya sama seperti MRSM yang lain. Bezanya adalah program hafazan. Untuk pelajar tingkatan 4 dan 5, mereka perlu menghafaz Surah As-Sajadah dan Surah Al-Mulk.

Tumpuan utama adalah untuk pelajar tingkatan 1. Untuk tingkatan 1, hafazan dilakukan sebelum dan sesudah solat subuh. 3 waktu pertama setiap hari adalah untuk guru-guru menguji hafazan para pelajar. Oleh kerana 3 kelas waktu pagi telah digunakan, maka ada sebahagian dari kelas yang di bawa hingga pukul 3 petang. Temubual dgn 2 orang pelajar Tingkatan 1 memaklumkan bahawa mereka sedang menghafaz surah An-Nisa. Surah-surah yang sebelumnya telah di hafaz.

Saya tertarik dengan kata-kata Timbalan Pengetua. Katanya “Jika seseorang menguasai ilmu dari Al-Quran, maka ilmu-ilmu dunia yang lain semuanya mudah bagi mereka”. Diceritakan juga kisah benar di sebuah pusat tahfiz berhampiran. Oleh kerana inginkan kecemerlangan dalam SPM, maka hafazannya dikurangkan. Akibatnya tidak seperti yang diharapkan, kecemerlangan dalam SPM, sebaliknya kedua-duanya iaitu hafazan dan SPM pelajarnya menurun. Tahun seterusnya, pihak sekolah memperhebatkan hafazan pelajarnya, dan Alhamdulillah keputusannya membanggakan baik dari segi hafazan dan juga SPM mereka.

Selain daripada itu, menariknya di MRSM ini banyak terdapat gegantung yang tertulis kata-kata hikmah dan motivasi. Contohnya adalah seperti di bawah ini.




Selain daripada itu, saya juga tertarik dengan lukisan yang dipaparkan. Lukisannya dilukis di atas kaca.


Eh apa kat bawah nih. Cuba klick tengok




Hi-Tea Amal 24 September: RS kumpul dana bimbing remaja puteri

KUALA LUMPUR – Pusat bimbingan remaja puteri, Raudhatus Sakinah (RS) akan menganjurkan Hi-Tea Amal Raudhatus Sakinah (HTRS) 2011 dengan tema “Indahnya Harga Diri” pada Sabtu 24 September 2011 jam 2.00 petang di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam.

Turut hadir ke HTRS ialah Penaung Raudhatus Sakinah, YTM Tengku Besar Terengganu, Sharifah Nong Asegaff yang juga bonda kepada Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Majlis yang berkonsepkan talk show, hi-tea dan nasyid diadakan bagi mengumpul dana bagi pengurusan dan pembangunan RS di samping mensasarkan jaringan dengan keluarga angkat kepada anak kelahiran pelatih RS serta pihak yang berkenaan. Majlis ini juga bertujuan untuk menekankan pentingnya peranan ibu bapa dalam pentarbiyahan anak-anak dan menyedarkan keperluan amar ma’ruf nahi dipertingkatkan dalam masyarakat.

Dalam talk show, dua panelis terkenal akan dijemput iaitu Ustaz Dr Zahazan Mohamed dan Dr Rubiah K Hamzah di samping artis Wardina Safiyyah dijemput sebagai pengacara majlis. Majlis akan turut diserikan dengan persembahan kumpulan nasyid  daripada Inteam dan Demascus.

Raudhatus Sakinah yang diwujudkan sejak 1998 sebagai sebuah institusi yang memberikan perlindungan dan bimbingan kepada remaja yang menjadi mangsa gejala sosial, juga berusaha membantu remaja-remaja yang terlibat meningkatkan keyakinan dan keupayaan diri agar menjadi individu yang berguna kepada masyarakat dan agama.

Sehingga kini, RS mempunyai lima cawangan iaitu di Selangor, Kelantan, Pulau Pinang, Johor dan Melaka. Memandangkan bilangan pelatih yang meningkat saban tahun, kos operasi dan pengurusan pusat bimbingan remaja puteri ini turut meningkat dan majlis HTRS sebagai salah satu inisiatif RS mengumpul sumbangan untuk memastikan bimbingan terhadap para pelatih di RS berterusan.

Bagi mereka yang berminat menyumbang kepada RS dalam majlis ini, boleh membeli meja atau kerusi mengikut pakej yang ditawarkan iaitu Platinum RM10,000 satu meja (RM1,000 x 10 kerusi), Gold RM5,000 satu meja (RM500 x 10 kerusi),  Silver RM3,000 satu meja (RM300 x 10 kerusi) dan Bronze RM2,000/meja (RM200 x 10 kerusi).

Pembelian dan sumbangan hendaklah disalurkan ke akaun Maybank Berhad bernombor 5621 0672 0426 atas nama “RAUDHATUS SAKINAH BERHAD“. Resit sumbangan hendaklah diemel ke rsakinah@gmail.comThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it atau difaks ke 03-41071754.

Untuk tempahan meja atau kerusi, anda boleh menghubungi sekretariat Hi-Tea Amal Raudhatus Sakinah (HTRS) 2011 di talian 03-41073379,  03-41089669 dan 03-41053159, atau menghubungi terus nama-nama berikut

  • Puan Rosmawati Zainal : 019-2386333
  • Puan Yusnani Abd Hamid : 012-6350071
  • Puan Siti Fazhana : 013-9908814
  • Encik Joannes Lukas : 013-3040834
  • Encik Abdullah Omar : 013-2466190

Pihak sekretariat Raudhatus Sakinah sangat menghargai segala sumbangan yang diberikan dan mendoakan supaya para penyumbang diberikan tambahan dan keberkatan rezeki untuk terus menyumbang untuk amal kebajikan pada masa yang akan datang.

Sesungguhnya Dugaan Ini Datang Bersama Hikmah

Hujung minggu ini kami sekeluarga dikejutkan dengan berita yang benar-benar menyesakkan jiwa. Ia bermula bila masa saya terjumpa 1 potongan iklan di peti surat mengenai rumah akan dilelong. Alamat pada rumah berkenaan adalah sama dengan alamat rumah yang kami baru sewa 7 bulan yang lalu.

Saya terus menghubungi tuan rumah.  Dimaklumkan bahawa semua tunggakan telah selesai.  Oleh kerana hari sabtu  bank semua tutup, maka kami semua perlu bersabar dan menunggu hari isnin barulah semua permasalahan ini dapat dijelaskan.

Sesak rasanya nafas ini bila memikirkan penat berpindah bulan Feb dulu pun masih belum hilang.  Di mana pula kami akan berpindah.  Satu tempat yang cukup selesa untuk semua.  Mudah untuk saya dan suami ke tempat kerja dan yang paling penting untuk Adam ke sekolah.  Adakah ini bermakna Adam akan bertukar sekolah.  Untuk kami terlibat dalam lelongan ini juga adalah mustahil. Walaupun kami ada sedikit simpanan, tapi tidak terlalu cair. Untuk mengeluarkan 10% daripada wang lelongan dalam masa kurang dari 10 hari adalah mustahil.  Sedangkan kami cukup sayangkan rumah ini.  Kedudukannya cukup strategik. Yang utama sebab bersebelahan dengan masjid.  Baru tahun ini kami merasa nikmatnya berbuka puasa di masjid.

2 hari yang menyesakkan berakhir juga akhirnya, bila saya mendapat call dari tuan rumah.  Semua kesilapan teknikal yang berlaku telah dapat diselesaikan. Yang paling penting,  kami tidak perlu lagi keluar dari rumah berkenaan.

Keimanan, keyakinan, tawakkal dan kesabaran yang kukuh amat diperlukan dalam menghadapi badai dugaan yang menerpa seperti ini . Berkali-kali suami ingatkan “Jangan sampai kita berburuk sangka kepada ALLAH SWT terhadap segala Ketentuan-Nya”.
“Apakah manusia mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; Kami telah beriman padahal mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya DIA mengetahui orang-orang yang berdusta.” [QS.Al-Ankabut: 13].

“Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.” [QS al-Anbiya: 35]

Ternyata, rumah ini masih lagi yang terbaik untuk kami setakat ini, dan Allah masih mengizinkan kami ‘berjiran’ dengan Masjid.  Maka sebagai peringatan kepada diri sendiri, rajin-rajinlah melawat jiran berkenaan.  Bukan setakat suami dan anak sahaja yang sering ke sana, atau cuma di bulan Ramadhan sahaja jemaah muslimat melihat wajah ini..;)




Pizza Time

Hari Khamis malam Jumaat 9/9/2011,  kira-kira pukul 10 malam, suami mendapat call dari Ahmad Alzam memberitahu bahawa kakak dan adiknya hendak makan pizza dan minta Ayah Long belanja.

Untuk tidak menghampakan permintaan mereka maka pagi sabtu tuh kamipun bertolak ke Putrajaya.  Destinasi pertama kami adalah Pizza Hut, Alamanda, Putrajaya. Sementara menunggu pizza masak, kami berjalan-jalan di ruang legarnya. kebetulan ada pameran dan jualan Product Canon. Saya yang memang telah lama berhasrat hendak membeli kamera terus tertarik dengan tawaran yang diberikan, iaitu 30% daripada harga di pasaran.

Dengan 4 kotak Pizza (2 large dan 2 regular) kami pun ke rumah mak mertua yang terletak di Presint 15, Putrajaya.

 




Bentuk-Bentuk Kesilapan Didikan Anak

Rabu, 24 Ogo 2011 09:53 | Ustaz Fathi Yusuf & Ustazah Ros Izanuri | Editor: nurilla88

Sebenarnya terdapat banyak bentuk kesilapan dalam mendidik anak-anak. alt Kesilapan terbesar ialah  kegagalan ibu dan bapa menjadikan agama sebagai teras dalam pendidikan anak-anak. Agama membawa kepada  keseimbangan antara fizikal dan spiritual. Antara pembangunan akhlak dan kecemerlangan akademik. Antara dunia dan Akhirat. Tanpa agama, anak-anak ibarat ditinggalkan di lorong yang gelap tanpa pedoman untuk diikuti.

Sering kali berlaku, ibu bapa yang bersungguh-sungguh memarahi anak yang mendapat nombor yang corot dalam peperiksaan, tetapi hanya buat selamba apabila mengetahui anaknya meninggalkan solat dengan sengaja.  Tidak kurang juga ibu bapa yang sangat mengambil berat soal makan-minum anak-anak tetapi,  mengabaikan terus ‘makanan’ rohani anak-anak yang sentiasa ‘lapar’ dan ‘dahagakan’ petunjuk agama.

Ada juga ibu bapa yang membiarkan anak-anak bergaul bebas lelaki perempuan dengan alasan ia adalah  ‘kebiasaan budak-budak zaman sekarang’, tanpa peka dengan batasan syariat yang menuntut kawalan pergaulan antara jantina berbeza.  Ringkasnya,  pengabaian agama merupakan kesilapan terbesar dalam pendidikan anak-anak.

Selain itu, kesilapan juga berlaku apabila ibu bapa mendidik anak tanpa perasaan belas ihsan.  Dr Abdullah Nasih Ulwan menyebut bahawa terdapat anak-anak yang diperlaku dengan perlakuan yang keras sehingga menyebabkan anak-anak tertekan, kecewa, punah harapan dan ada yang membunuh diri.

Tidak dinafikan terdapat ibu bapa yang ‘mendidik’ anak berbekalkan luapan emosi marah tidak terkawal sehingga ada yang memaki hamun, menghina, memukul dan membelasah anak sendiri.  Bahkan kes-kes penderaan anak masih kerap didengari sehingga hari ini.

Kekerasan melampau ke atas anak-anak ini membuahkan kekacauan jiwa anak-anak. Hal ini juga ada kaitannya dengan faktor anak-anak enggan berada di rumah. Bagi mereka ‘Rumahku Nerakaku’.  Mereka lebih bahagia dan damai bila berada dengan rakan-rakan, yang kadang-kadang membawa mereka ke kancah kemusnahan kekal.

Bagi si ibu dan bapa, perlu diingat bahawa mereka mempunyai tanggungjawab untuk berbuat baik kepada anak-anak kerana anak adalah amanah dari Allah. Allah berfirman:

“Sesungguhnya Allah menyuruh menjalankan keadilan, berbuat baik, dan memberi kepada kaum kerabat.” (Surah an-Nahl:90)

SAbda RAsulullah S.A.W:

“Sekiranya Allah inginkan kebaikan bagi sesebuah keluarga, maka diberikan sifat belas kasihan kepada mereka. Dan andainya sifat belas kasihan itu suatu ciptaan (yang boleh dilihat), nescaya semua manusia akan memandangnya sebagai sebaik-baik ciptaan dari Allah. Dan sekiranya kekerasan itu adalah satu ciptaan (yang boleh dilihat), nescaya semua manusia akan memandangnya sebagai seburuk-buruk ciptaan dari Allah.” (Riwayat Ahmad dan al-Baihaqi)

Selain itu, kesilapan juga berlaku apabila ibu bapa terlalu memanjakan anak-anak. Ada ibu bapa yang berat untuk menghukum dan menegur anak-anak semata-mata takutkan anak itu merajuk. Kuasa merajuk anak itu diberikan sedemikian rupa sehingga anak itu berjaya memanupulasikannya sebagai senjata untuk mengugut ibu bapa.

Tidak salah untuk memanjakan anak. Memang anak-anak perlukan kemanjaan dan kasih sayang. Namun, tindakan yang salah ialah terlalu memanjakan anak dengan tidak menetapkan disiplin dan sempadan ke atas anak-anak. Akhirnya anak itu menjadi terlalu bebas, dan gagal dididik dengan teratur dan berprinsip.

Ringkasnya, antara faktor yang merosakkan pendidikan anak ialah berpunca dari ibu bapa sendiri yang gagal mendidik dengan cara yang betul. Realiti hidup masa kini yang semakin kompleks dan mencabar menuntut ibu bapa agar lebih tekun mendalami ilmu dan kemahiran keibubapaan dan mengadaptasinya dalam kehidupan berkeluarga. Landasan agama merupakan asas yang paling baik untuk menjadi bekalan dan rujukan dalam mendidik anak-anak menuju ketinggian sahsiah.

Artikel iluvislam.com

Biodata Kolumnis

Ustaz Fathi Yusuf merupakan graduan ijazah Undang-Undang Syariah UIAM dan master Undang-Undang UKM manakala isterinya, Ustazah Ros Izanuri Jamaluddin merupakan graduan Bahasa Arab UIAM. Ustaz Fathi sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang PhD di UIAM manakala Ustazah Ros Izanuri mengajar di SMK. Taman Melawati, Kuala Lumpur.

 

 

Tragedy di Aidil Fitri

Tahun ini merupakan tahun pertama kami menyambut raya di kampung, semenjak ada Adam. Tahun2 sebelumnya kami akan beraya di KL dahulu, dan malam raya kedua baru kami akan bergerak pulang ke kampung. Selain daripada itu, tahun ini juga pertama kali saya membeli kain untuk menempah baju seluruh keluarga. Oleh kerana tailor yang biasa tidak lagi mahu menerima tempahan, baju ayah menggunakan tailor yang lain, manakala baju Adam dan saya di jahit sendiri.

Dimalam dan pagi raya tahun ini 3 tragedi menyedihkan telah berlaku.
1. Baju raya Adam berlobang. Oleh kerana seterika yg saya gunakan sejak zaman sekolah telah rosak, kami membeli seterika baru. Seterika yang baru ini tiada no untuk laras suhunya, bila mula menggunakan pada baju Adam terus sahaja bajunya berlubang dan kainnya mencair dan melekat kepada seterika itu. Mujur Adam ada sepasang lagi baju melayu warna pink, yang boleh matching dengan warna tudung saya.

2. Seluar ayah ketat. Walaupun telah lama siap dijahit, entah kenapa kami terlupa pula untuk mencuba sebab baju contoh yang diberi cukup besar dan selesa. Rupa-rupanya tukang jahir menjahit terlebih besar menyebabkan seluar tuh ketat sedikit dan kurang selesa bila duduk. Jika cuma berjalan jer tak der masalah. Untuk saya membuka dan membetulkan jahitan telah agak lewat, maka bersolatlah ayah dengan berkain pelekat dan berseluar slake biasa untuk beraya.

3. Kemalangan di depan masjid. Setiap kali kalau kami beraya di kampung, kami akan bersolat di masjid lama yang terletak di tepi Jalan Gula di permulaan Parit 3. Ini kerana, di Masjid inilah akad nikah kami berlangsung kira2 10 tahun yang lalu. Ketika kaki saya melangkah untuk ke dewan solat muslimat saya terdengar satu bunyi hentaman yang cukup kuat di jalan raya. Bila saya menoleh, saya terlihat 2 org terbaring di atas rumput di tepi jalan dan para jemaah sedang berlari dan cuba menolong mangsa. Bila takbir mula dikumandangkan, saya terlihat ada ambulan di tempat kejadian. Terdengar juga komen kaum2 ibu tentang anak siapa yang terlibat dalam kemalangan itu. Bila pulang kerumah, baru mendengar komen lengkap dari bapa saudara bahawa mangsa kemalangan tersebut telah patah kaki, tulang rusuk dan hidung. Semoga beliau cepat sembuh.

Itulah 3 kejadian menyedihkan dihari raya tahun ini.

Back to basic

Alhamdulillah..selamat tiba di kampung..biarpun agak lari sedikit dari perancangan asal. Cadangnya bertolak pukul 4 pagi..namun yg jadinya hampir pukul 7 baru bertolak.

Untuk kesian kalinya kami balik kpg naik Honda City. Namun kali ini kami bersetuju untuk naik myvi. Sebab utama adalah kerusi belakang myvi boleh ditarik dan dilebarkan..dan bila Adam berbaring di situ mmg tak takut jatuh. Keduanya adalah untuk pemanduan berhemah sbb bila suami bawa kereta saya, cara pemanduannya lebih relex dan santai, tiada keinginan hendak memecut berbanding kalau dia membawa Honda Citynya.

Dirumah ini lah saya dilahirkan 39 tahun nan lalu. Walaupun saya di besarkan di kampung arwah ayah, namun bila ayah telah tiada ibu kembali ke rumah ini semula. Dan di rumah ini jugakan yang meraikan perkahwinan saya kira2 10 tahun nan lalu.

Sesekali pulang ke kampung menginsafkan diri. Macam tajuk 1 lagu tuh “aku hanya anak tani”. Sawah bendang, selut, pacat dan lintah mmg pernah menjadi teman setia. Terutama sementara menanti keputusan SPM. Teringat betapa lajunya saya berlari dari sawah tatkala melihat posmen singgah dan saya tahu surat itu mengandungi keputusan SPM saya. Mujur hasilnya boleh lah di kira membanggakan.

Mandi dan membasuh di parit atau perigi tidak asing bagi diri ini. Begitu juga dgn kesunyian dan kegelapan. Sekian lama rumah kami hanya diterangi dgn pelita minyak tanah. Bila arwah datuk menyalakan lampu pam.. Kami Semua sepupu sepapat mengelilingi arwah datuk.

Ibu saya anak sulung dr 8 adik-beradik. Hasilnya, saya ada 33 orang sepupu. Kami peringkat yang tua, sekarang semuanya telah berkeluarga. Dan kami inilah yang cukup rapat suatu masa dahulu. Mungkin kerana kami kerap bertemu dulu. Berbanding sekarang sepupu sepapat telah mula renggang. Mungkin kerana jarak dan waktu yang makin memisahkan.

Baru sebentar tadi Adam menjerit bila ada semut dlm toilet. Terbantut seketika urusannya. Berbanding kami dahulu….(tak perlu lah diceritakan)..

Suami selalu mengingatkan, berapa byk nikmat dan rezeki yang telah Allah kurniakan, lalu nikmat manakah yang tidak engkau syukuri?.

Andai dapat kuulangi putaran masa..ingin aku kembali 20 tahun nan lalu.. Saat paling manis dalam hidup ini di rumah ini..Masa dunia kanak-kanak riang.

Selamat Hari Raya 2011

Raya 2011

Archives
Affiliates
Networkedblog