Posts Tagged ‘DCL’

Another MLM?? Sorry

Petang Ahad, kami menerima panggilan dai orang yang cukup dikenali dan di hormati, yang mengajak bertemu di Shah Alam lebih kurang pukul 3 petang. My hubby pun tertanya2, agaknya kenapa yer mereka nak jumpa kita di Shah Alam, bukannya kita tak biasa ke rumah mereka.

Laju jer mulut nih menjawap “Agaknya nak ajak masuk MLM kut”

My hubby kata “Takkan kut, abang tuh kan enginer, wife dia pun kerja dengan Petronas”.

Lalu, tanpa banyak bicara, kami pun pergi ke Shah Alam, dan bertemu di Stesyen Minyak yang ditetapkan. Mengikut kereta, kami di bawa menjamu selera di Restauran Azira, Seksyen 10 Shah Alam. Aku terus jer order Laksa Johor yang memang menjadi trade mark restaurant berkenaan, manakala my hubby order nasi ayam.

Lepas makan, kami dibawa ke kedai di Sebelah Restaurent berkenaan.

Ops.. Zhulian.. Hah sahih..kan aku dah kata MLM.

Ini bukan kali pertama aku join MLM. Sebelum ini telah beberapa MLM aku sertai antaranya

  1. Zhulian juga – masa tuh baru tamat belajar, konon nak memulakan dua kerja serentak, makan gaji dan bisnes. Masa tuh Zhulian Cuma jual barang kenas tiruan sahaja.
  2. LCI – Syarikat barang kecantikan dari Jepun. Kali pertama aku terpedaya. Dengan modal melebihi RM1500, hasil pujuk rayu student UIA yang practical di dept tempat aku kerja. Dia senanglah nak bawa prospek, sebab dah ada kereta, sedangkan aku jenuh nak naik LRT ke Menara Uncang Emas di Taman Miharja , Cheras. Rasanya syarikat ini pun dah bungkus kut.
  3. AMWAY – Terjoin pun sebab malu alah, bila kawan pejabat lama my hubby sanggup dating rumah untuk bercerita tentang product dan kaedah pemasarannya. Sama mcm LCI, syarikat ini pun ‘menjual orang’ lebih dari menjual product. Matlamatnya kita dapat untung dengan menaja lebih ramai downline, tak kisah sangat tentang jualan.
  4. CNI – Memang aku join sebab utamanya nak kan harga ahli untuk beli Kopi Tongkat Ali CNI yang terkenal itu. Lepas tuh aku mula menggunakan product kecantikannya. Memang baik dan berkesan. Kenapa berhenti? Kerana adanya kesedaran untuk lebih mengutamakan product orang melayu Islam.
  5. DCL – Aku pernah mengalami sakit yang amat sangat di *toot*. Sakit yang menyukarkan aku menjalankan kewajipanku sebagai seorang isteri. Walaupun telah mendapat rawatan dari Klinik Pakar Wanita, namun rasa sakit berkenaan tidak berkurang. Kemudian, selepas aku keguguran (rujuk posting mengenai IVF), seorang rakan mencadangkan untuk aku minum Bidadari, keluaran DCL. Selepas minu product berkenaan, alhamdulillah rasa sakitku hilang. Biasalah, bila dah hilang sakit lupalah pada ubat. Kira-kira setahun lepas itu, sekali lagi sakit yang lama datang semula. Waktu ini mu hubby berkata ‘Dulu, masa u minu bidadari, tak pernah pun mengadu sakit, apakata kalau u jadi ahli DCL dan teruskan minum Bidadari sebagai supliment secara berterusan. Dan semenjak itulah aku join DCL.  Bukan untuk mencari downline, bukan untuk mencari kekayaan atau apa, cuma ingin sihat dan cantik khas untuk suami tercinta.

Insya-Allah, dalam masa terdekat saya akan bangunkan kedai maya di blog ini, untuk berkongsi kebaikan product DCL bersama anda pembaca semua.

Berbanding dengan semua MLM yang saya sertai sebelum ini, saya cukup puas hati dengan DCL kerana:

  • Harga nya yang murah dan berpatutan.
  • Product yang halal dan bermutu, keluaran bumiputra Islam. Syarikat dimiliki sepenuhnya oleh bumiputra. Boleh rujuk di http://www.dcl.com.my.
  • Yang paling penting, productnya cukup berkesan untuk kami sekeluarga.

Selamat Tahun Baru

Rasanya belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah dan juga Tahun Baru Masihi.

Biasanya tahun baru akan dikaitkan dengan azam. Dan biasanya juga bila hujung tahun azam tidak kesampaian dan akan diperbaharui lagi setiap awal tahun.
Tahun ini merupakan tahun yang begitu mencabar kepadaku. Ini adalah kerana aku akan memakai beberapa topi serentak, atau mungkin akan bertukar beberapa kali dalam sehari.

  1. Sebagai Hamba Allah kepada yang menciptakan ku.
  2. Sebagai seorang isteri kepada sang arjuna
  3. Sebagai seorang ibu kepada anak yang cukup istimewa dan hebat
  4. Sebagai anak tunggal kepada seorang ibu yang uzur dan memerlukan perhatian
  5. Sebagai seorang penjawat awam
  6. Sebagai seorang agen jualan DCL
  7. Insya-Allah sebagai Public Mutual Unit Trust Counsultant

Kadang kala, terdetik dihatiku, apakah 5 tugas utama belum cukup berat, hingga aku menambah 2 lagi tugas. Apakah gaji dan faedah yang aku perolehi sekarang ini belum cukup, hingga aku perlu mencari pendapatan tambahan?

Jawapannya tidak sama sekali. Kenapa?

Aku menjual product DCL kerana ingin berkongsi kebaikannya. Aku sendiri telah memperolehi faedahnya. Benda yang baik perlulah disebar-sebarkan.

Unit Trust? Sama juga, prinsipku ingin membantu. Berapa ramai orang yang biasa mendengar mengenainya, namun berapa ramai pula orang yang menyertainya. Mungkin ada yang berkata, apa perlunya Unit Trust, kalau kita dah ada ASN, ASB, ASW dan sebagainya yang PNB keluarkan. Well, terpulang kepada diri masing-masing. bagi diriku, seumur hidup aku tak pernah langsung membuka akaun mana2 Amanah Saham pun. Kenapa? Kerana dari dulu lagi aku meraguinya. namun siapalah aku untuk berbicara dan menjatuhkan hukum. Sila rujuk kepada yang pakar :

Sila rujuk kepada posting sebelum ini. Aku bukan mengejar sangat komisyen. Yang aku pentingkan ilmu, pengalaman dan kepakaran. Aku pun teringin menjadi seorang pakar. Dulu aku ingat boleh jadi pakar dibidang IT. Namun bila dah masuk ke sini, bilamana pengalaman dan kepakaranku kurang dihargai, dan semakin dilupai, aku perlu mencari bidang lain. Tambahan pula.. peluang untukku naik di sini “Teramatlah tipisnya’, berbanding dengan orang yang Gred Gajinya bermula dengan E ataupun M. Jadi, daripada aku menantikan buah yang belum tentu gugurnya dari satu pokok, baiklah aku cuma memanjat untuk mendapatkan buah dari pokok yang lain.:)

Dulu, prinsipku 3D – Disipilin, Daya usaha, Doa.  Semakin masa berlalu, aku sering melupakan dan juga mengamalkannya terutama D yang pertama. Kini aku yakin, dgn 3D,  AKU BOLEH- Insya Allah

Archives
Affiliates
Networkedblog