World Kidney Day & Air yang bersih

Hari buah pinggang sedunia 2011

Tujuan utama sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia 2011 (WKD 2011) tahun ini ialah untuk menggalakkan pentingnya pengesanan awal serta pencegahan penyakit buah pinggang dan untuk menggalakkan rakyat Malaysia menjalani pemeriksaan bagi penyakit buah pinggang menerusi saringan kesihatan yang mudah.

WKD merupakan kempen kesedaran kesihatan global yang menumpukan pada usaha memulihara ginjal dengan menyeru orang ramai supaya menjalani pemeriksaan untuk mengetahui sama ada mereka berisiko tinggi terhadap penyakit buah pinggang.

Tips Menjaga Buah Pinggang

 • Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang  bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan  buah kana.
 • Memakan mi segera seperti mi maggi  dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta  mi kuning dan roti canai memudahkan buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)
 • Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.
 • Pengambilan  Coklat perlu dielakan  dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya  dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan   buah pinggang.
 • Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Oxy Pi d’ionik- water treatment

Adalah air minuman alkali berion positif mineral. Air ini kaya dengan oksigen terlarut. Sesuai dengan namanya; OXY bermakna air ini mempunyai kandungan oksigen yang tinggi disebabkan kehadiran ion hidroksil /[OH] yang tinggi. Kehadiran ion hidroksil yang tinggi ini memberikan faedah yang luar biasa kepada air ini dalam meneutralkan radikal bebas yang mengganas di dalam tubuh yang boleh menyebabkan barah.

PI-Positif ion membawa makna air ini mempunyai tinggi galian mineral positif seperti ion CA2+, penting untuk keutuhan tulang seterusnya mencegah osteoporosis. IONIK membawa makna air ini melalui proses pengionan, di mana melalui proses ini menjadikan permukaannya kendur dan mudah diserap oleh sel tubuh. Ketidakseimbangan Ph badan kearah keasidan dalam jangka panjang akan mengakibatkan seseorang mengalami penyakit kronik seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, kolestrol tinggi, kanser, gout, sakit buah pinggang dan lain-lain. Oleh itu keadaan yang berlawanan perlu dilakukan untuk mengimbangi tahap keasidan.

OXY PI d’ionik mampu menjalankan tugas tersebut kerana ia terdiri daripada kelompok molekul air kecil dan bersifat alkali, berupaya menguraikan sisa-sisa asid yang terkumpul dan memudahkan proses pembuangan melalui system pencernaan, perpeluhan dan pernafasan.

Selain dari itu, manfaat dan kebaikan yang diperolehi daripada amalam meminum OXY-PI d’ionik adalah ia dapat membantu dalam meningkatkan imunisasi abdan dan melenyapkan radikal bebas melalui sifat anti-oksidan yang dimiliki, serta mampu meningkatkan keperluan kalsium dalam badan kita.

Sifat dan kelebihan OXY-PI d’ionik

 1. Bersih dari pencemaran-  Elemen penting dalam proses penyingkiran toksik secara maksimum
 2. Melimpah dengan tenaga dan menjanakan oksigen – Memberikan tenaga segera yang diperlukan oleh sel tubuh dalam masa singkat
 3. Mengandungi galian dalam bentuk ionik
  – Mudah diserap oleh badan
  –  Membantu merendahkan risiko osteoporosis
 4. Anti-oksidan
  – Membantu menghapuskan radikal bebas yang mengganas yang boleh menyebabkan barah
  – Membantu meningkatkan system antibody dan daya penyembuhan semulajadi
  – Membantu mencegah proses penuaan sel-sel badan
 5. Imbangan Ph bersesuaian dengan bendalir badan
  – Membantu mengekalkan keasidan perut pada tahap yang sesuai
  – Membantu menguatkan jantung
  – Membantu mengawal kolestrol berlebihan
  – Membantu menguatkan fungsi organ hati
  – Membantu meneutralkan asid urik dalam menyembuhkan radang sendi seperti gout dan arthritis
  – Meningkatkan keutuhan dan kestabilan buah pinggang
 6. Struktur molekul air dalam kelompok kecil yang berbentuk heksagon
  – Membantu tahap gula dalam darah seterusnya mengawal gejala kencing manis
  – Membantu memecahkan dan menyingkirkan lemak yang berlebihan
  – Membantu melancarkan pembuangan air kecil

Air rawatan, penyembuhan kedua terbaik selepas air zam-zam.

Untuk MASA YANG TERHAD SAHAJA DAN SELAGI STOK MASIH ADA, PRODUCT HEBAT INI BOLEH DIBELI DENGAN HARGA rm1500 sahaja. Sila hubungi saya dengan segera untuk maklumat lanjut

Eh apa kat bawah nih. Cuba klick tengokLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.