Sambung Belajar??

Kenapa saya tak tak sambung belajar dan buat master?
Itu soalan yang semua orang tanyakan, bila mana adanya tawaran kepada semua staff, menyatakan wujud kerjasama antara syarikat dengan pihak UKM untuk buat Master in Business Administration di sini. Kuliah akan dijalankan pada hari sabtu dan ahad setiap minggu. Uniknya bukannya student yang pergi ke tempat lecturer, sebaliknya lecturer yang turun ke tempat student. So soal susah untuk pergi lecturer dah tak wujud. So kenapa aku tak nak apply pun tahun lepas.

Pertamanya adalah course/kursus. Aku dengan background IT. Nak ambil Master In IT macam tak kena jer, lainlah kalau kerja di sektor swasta mungkin applicable kut. Lagipun bidang IT nih terlalu cepat sangat berubah, tak mampu nak mengejarnya. Nak ambil dibidang bisness macam benda baru jer, kalau betul2 nak buat bisness mungkin logik jugak kut, nih kerja di sektor awam, aku tak nampak dimana nak gunakannya. Yang aku berminat dengan Public Relation/Counseling, tentang hubungan majikan dengan pekerja, tapi bidang itu tidak pula ditawarkan.

Keduanya adalah MASA. Dengan kaedaan sekarang pun aku dah tak cukup masa. Rasa bersalah sangat pada suami dan anak bila terpaksa keluar outstation, apatah lagi nak mengorbankan masa setiap hujung minggu untuk mendengar kuliah pula. Belum dikira lagi masa untuk buat assignment/essei atau ulangkaji untuk peperiksaan. Aku tak sanggup menggunakan waktu pejabat untuk buat assigment/study group. Bukanlah bermakna aku tak pernah menggunakan waktu pejabat untuk kerja peribadi, tapi berpada-padalah. Kalau sepanjang hari dah tak buat kerja hakiki, asyik dengan assignment jer, apa kes?

Leave a Reply

Archives
Affiliates
Networkedblog