Kesihatan Bertambah Baik, Syukur Alhamdulillah

Hari ini, setelah lebih 2 minggu dari perjumpaan yang lalu, aku menemui Dr Azmi semula.  Soalan pertama doktor, “Macam mana dengan perkembangan sekarang, ada kurang ker? Berapa peratus pengurangannya?”

Alamak, sakit pun boleh kira peratus ker? Apa nak jawap nih.

“Entahlah doktor, saya rasa macam tak der kurang pun, kadang rasa makin sakit adalah. Saya ada ramai kawan yang kerja sebagai doktor juga dan mereka nasihatkan saya, kalau sakit makan jer ubat. Doktor suruh saya makan Neurotin 2x sehari, kalau sakit sangat kadang saya makan 3x sehari. Cuma biasanya kalau saya makan ubat tengahari, petang tuh kepala saya mula rasa dizzy dan macam nak muntah”

“Yer ker, kalau tak der kurang, then saya akan suggest to go for operation”

“Oklah, kalau macam tuh”

“Tak per, U baring dulu atas katil, saya nak periksa”

Doktor cuba mengangkat kaki kiri.

“Doktor, tuh bukan kaki yang sakit”

“Yer saya tahu”, bila kaki kiriku dah 90 darjah tegak ke atas.

Lepas tuh doktor cuba pula mengangkat kaki kanan. Lebih kurang 80 darjah bila aku menjerit kesakitan. “Hmm dah better, dulu tak sampai 45 darjah pun dah kata sakit sangat, nih masih boleh tahan lagi nih kan, kalau saya tegakkan.

“ Yer doktor.”

“Kalau macam tuh, teruskan makan ubat dengan sesi fisiterapi. Nampaknya berkesan. Actually apa yang diorang buat yer?” (maksudnya dalam diam doktor mengakui keberkesanan sesi fisioterapi berkenaan)

La doktor pun tak tahu ker? Nasib baik mulutku tak celupar macam tuh. “Mula2 diaorang tarik tulang belakang saya, lepas tuh letakkan mesin untuk kurangkan sakit, lepas tuh letakkan ais”. Dirumah pula 2x sehari, pagi dan malam saya buat 5 jenis exercise yang mereka ajar”.

“Ok, kita jumpa lagi 2 minggu dari sekarang”.

“Doktor boleh bagi ubat lebih sikit tak, sebab sekarang semua ubat dah habis”

“Ok saya bagi ubat untuk 3 minggu”

“Terima kasih doktor”. Lalu aku pun keluar dari bilik doktor dengan senyum panjang. Lega kerana tak perlu memikirkan mengenai pembedahan. Syukur Alhamdulillah.

Balik dari Hospital Damansara, kami singgah membeli barang keperluan dan makan tengahri di Tesco Mutiara Damansara.

One Response to “Kesihatan Bertambah Baik, Syukur Alhamdulillah”

  • oo sakit belakang ek… alhamdulillah la makin ok ..yg pnting kne rajen wat exercise..

    dktr mmg r xtau apa yg fisio buat..doktor x bljr apa yg kitorg bljr terutama dr segi senaman =)

Leave a Reply

Archives
Affiliates
Networkedblog