Unit Trust – the new begining

Pada bulan puasa yang lalu, aku telah menghantar borang ke KWSP untuk membuat pengeluaran sepenuhnya, kerana telah mendapat status berpencen.
Tak sangka pula, permohonan tersebut cepat diluluskan, belumpun hari raya, kesemua duit berkenaan telah masuk ke dalam akaun Maybankku.

Memikirkan gunung, setinggi manapun akan runtuh, maka aku perlu meletakkan duit berkenaan di tempat yang sepatutnya. Separuh dari wang berkenaan, telah selamat ku letakkan di tempat yang aku yakin selamat, dan akan berkembang dan membiak. Sebahagian lagi, aku masih mencari2 dan menimbang2. Antara Tabung Haji, Bank, Islam dan Bank Rakyat. Most Probably Qirath di Bank Rakyat. Cuma dah hujung tahun nih, macam nak letakkan di tabung haji terlebih dahulu. Kenapa yer aku tak pernah buka akaun atau melabur di ASB/ASN? hehehe…

Kecewa dengan suasana di pejabat, membuka mataku, mungkin tiba masanya untuk aku jadi freelance, Unit Trust agen may be. Peluang telah ada untuk aku menjadi agen, terpulang kepada aku untuk menjadi agen full time atau part time. Mulanya memang aku berhasrat untuk jadi full time, cuma atas nasihat suami, tak mahu yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran, maka aku memilih untuk jadi agen part time terlebih dahulu.

Antara langkah2 yang telah dan akan diambil adalah:

  1. Pinjam buku mengenai Unit Trust dari library
  2. Membuat rujukan mengenai Unit Trust di Internet
  3. Menghadiri kursus mengenai unit – CUIT Tutorial pada 14/11/2009 dan juga 21/11/2009.
  4. Mengambil exam – bila telah berkelayakan, barulah aku boleh menjadi egen/consultant.

Biarlah part time dahulu. Bila telah benar-benar yakin barulah aku akan jadi full time. Aku juga berhasrat untuk mengajar, menjadi trainer mengenai kewangan. Idola aku Pn Hajjah Ruhani Hj Mohd Shahir, CEO Hijrah Wealth Management. Dengan bernaung di bawah bumbung sama, aku yakin, minat dan hasrat aku akan terlaksana juga suatu hari nanti.

One Reply to “Unit Trust – the new begining”

  1. adik setuju dengan abang..lebih selamat akak buat part time..at least akak still ada jaminan if anything goes wrong with unit trust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.