Hatiku KAU Guris luka

Entah kenapa, sepanjang minggu nih terlalu ramai yang mengguris dan menyakitkan hati.

1. KAD KREDIT RHB-TESCO : Baru sebulan pakai kad kredit nih. Bil pertamanya bertarikh 24/5/2009 sebanyak RM195. Tak sampai RM200 pun. Bil datang selepas semua pembayaran bil2 lain telah dibuat. Dengan kekalutan balik dari kampung, bil nih terlepas pandang. Bila nak bayar, alang-alang, lagi beberapa hari jer lagi gaji. Ingat nak masukkan dalam budget bulan 6. Dalam pada itu, dah dapat surat peringatan, 2 kali call dan 2 kali sms, minta call no yang sama. Seolah-olah hutang ku berjuta dan dah overlimit, padahal 5% pun belum sampai. Cuba nak komen thru laman web, dah taip panjang2, rupanya button submit dia tidak berfungsi (atau disengajakan supaya org tak boleh komen). Sedangkan suamiku dah 10 tahun pakai kad kredit RHB tak pernah ada masalah. Aku pun dah sekian lama pakai Standard Charted dan Bank Islam, tak derlah pula masalah macam nih. Baru berkira-kira macam nak stop Standard Charted, tapi macam tak jadi jer.

2. TESCO EXTRA SELAYANG : Lihat pada promosi dengan pemplate yang diberikan, bemula 25/6/2009 adalah pormosi barangan bayi. salah satu darinya yang menarik perhatian adalah basikal. Kalau tak dikayuh, ada pemegang yang ayah/ibu boleh tolak Adam. Ayah berkenan dengan model tuh. So malam 25/6 tuh juga pergi ke TESCO untuk membeli hadiah semperna Adam 2 tahun. Sampai2 sana, dimaklumkan stok dah habis. So buat apa buat promosi kalau tiada stok. Ok sabarlah hati. Cuma ambil susu, milo dan sosej. Kurang daripada 10 barang, so kami pun beratus di barisan “Express Kaunter.. less then 10 item”. Malangnya orang di depan tuh tak reti baca tulisan tuh, dan kerani kaunter pun tak reti nak bersuara. Barang yang orang tuh beli separuh troli dan duit yang dibayar hampir2 RM200. Itulah express kaunter yang cukup menghangatkan hati. Ingat hari nih nak komen dalam laman web, tak der pula ruang untuk komen di laman web dier.

3. KYROS KEBAB SOGO : Entah kenapa tetiba teringin lak nak makan spegetti di Kyros Kebab. Oleh kerana lapar sangat, kononnya makan dulu sebelum shopping. Ada seorang jer yang jaga di kaunter dan mungkin 3-4 orang yang masak di belakang. Lepas bayar air, kita pun duduklah dikerusi, sebab tak der kawan untuk bookingkan tempat. Sambil jeling-jeling orang yang masak tuh. Ok spegetti dah dimasukkan dalam pinggan, kejab lagi nak bangun ambil. By the time saya sampai kaunter, pakcik tuh pun mengangkat spegetti berkenaan dan menghidangkan buat isterinya yang tercinta. Lalu tanyalah pada adik tuh, spegetti saya tak siap lagi ker? Katanya dah, agaknya ada orang lain ambil kut, padahal pakcik tuh ada disebelah tengah tunggu order untuk dia. Lepas tuh budak yang jaga kaunter tuh cakap, la akak duduk ker, orang lain semua berdiri dan tunggu kat sini. Badan dah menggeletar kelaparan, so berdiri jer lah menunggu untuk spegetti tuh dimasakkan semula, sedangkan makcik tadi yang mengambil makanan yang sepatutnya untukku terus makan dengan lahapnya. Geram.. pada orang yang jaga kaunter dan juga pakcik tuh. Pastinya dia tahu yang aku berbaris depan dia tadi, bayar terlebih dahulu dari dia, dan dia dengar bila aku pura-pura cari spegetti untuku. Opss..sorrylah mana ada lagi lelaki gentlemen kat dunia nih.

Sesungguhnya minggu ini terlalu banyak yang melukakan. Hatiku Kau guris luka.

2 Responses to “Hatiku KAU Guris luka”

  • liza:

    adik pun slalu alami pengalaman berbaris di kaunter express tapi tak express mana pun sebab ada orang yg sgt sengal utk paham maksud express tuh..rasa mcm nk je ckp "u dulu sekolah kat mana.cikgu tak sempat ajar perkataan express ke"

    front line kyros tu mmg nk kene sekeh..die tak tau ke..branch lain semua panggil customer amik mknn kat kaunter tu bila die dah ready prepare mknn tu.what do u expect. nak kene berdiri kat situ walhal depa terhegeh-hegeh masak mknn tu.len kali kalau akak teringin mkn kyros jom adk bawa mkn kat pkns shah alam.kat situ service dia ok sket. jom boikot kyros sogo

  • Ibu Adam Harith:

    tak aper..dah tau dah.. next time pergi jer ke MJ.. ada kedai yang besar dan sempurna..bukan kiosk mcm di sogo tuh

Leave a Reply

Archives
Affiliates
Networkedblog