Ketika Cinta Bertasbih

Semenjak berpindah ke rumah baru, kami telah sepakat untuk berhenti melanggan Astro. Sebaliknya pula kami melanggan Unify. Walaupun Unify juga memberikan kemudahan untuk Rancangan TV dan juga telepon, matlamat utama kami adalah kemudahan internet yang pantas. Semenjak ada Unify, minat untuk menonton TV telah hilang. Sebaliknya kami lebih suka men download cerita-cerita terpilih dan menontonnya pada masa lapang.  Salah satu rancangan yang paling saya minati ada KETIKA CINTA BERTASBIH. Bermula dengan filem KCB 1, kisah di Kahirah, Mesir. KCB 2 pula mengenai kisah dan kesungguhan dan cabaran Azam dalam mencari jodohnya, hinggalah dia di temukan jodoh dengan orang yang di cintainya sejak sekian lama, Anna Althafunnisa.

Seterusnya pula KCB -Special Ramadhan mengenai kisah suka duka kehidpan mereka suami isteri dan keluarga. Sekarang saya sedang menonton sinetron terbaru KCB- Meraih Redha Illahi. Seronoknya kisah ini, terasa kita semakin dekat dengan Ilahi. Betapa dia mengajar kita untuk beristigfar, bertakbir dan bertahmid bila masa sesuatu kejadian berlaku. Selama ini kita hanya mengucapkan Innalillah apabila berlaku kematian sahaja, sedangkan dalam filem ini ia di ucapkan apabila sahaja ada sebarang matapelaka berlaku.

Kisah cinta amat jelas dalam cerita ini. Kita boleh lihat betapa kuatnya cinta Azam-Ana, Elyas-Husna, namun perasaan cinta mereka masih lagi di batasi dengan iman dan takwa kepada Allah. Masih lagi mengikut lunas2 yang dibenarkan dalam Islam dan tiada yang melanggari batas tatasusila. Walaupun ada watak di bilik tidur, dan bersalaman dan memohon maaf di pagi raya, namun pelakun ini masih lagi mengekalkan ciri-ciri Islam dalam kehidupan. Tiada sebarang persentuhan antara lelaki dan wanita digambarkan, walaupun watak mereka sebagai suami isteri ataupun abang dan adik. Begitu juga, pelakon wanitanya sentiasa berjilbab, tanpa membuka aurat, walaupun watak ketika tidur ataupun ketika sedang sakit.

Adam pun suka menonton cerita ini. Selalu dia minta “Boleh tak  Adam tengok cerita Tasbih. Adam suka cerita tasbih”. Kami tahu watak utama yang paling Adam suka adalah Sarah. Sarah merupakan adik bongsu Azam yang berumur 8 tahun, dan dalam proses menghafal Al-Quran. Setakat ini di gambarkan Sarah telah hafaz 18 juzuk daripada Al-Quran. Saya mendapat tahu cerita ini juga di tayangkan di Astro dan boleh juga menontonnya di YouTube.

1. Ketika Cinta Bertasbih 2.File Ketika Cinta Bertasbih 2 3. Ketika Cinta Bertasbih- Special Ramadhan 4. Ketika Cinta Bertasbih- Meraih Redha Ilahi

Eh apa kat bawah nih. Cuba klick tengok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.