Peluk lebih nikmat

Oleh mariatul qatiah zakaria
maria.zakaria@utusan.com.my
PELUKAN adalah sangat diperlukan dalam hubungan suami dan isteri bagi mengekalkan perasaan kasih dan sayang. – Gambar hiasan

 

 

 

PERKAHWINAN dan kasih sayang antara suami isteri boleh dikekalkan apabila pasangan selalu mempraktikkan ungkapan-ungkapan kasih kepada pasangan masing-masing seperti ucapan sayangf sekurang-kurangnya tujuh kali sehari.

Bukan itu sahaja, berkomunikasi dengan baik, bergurau senda dan memanggil pasangan dengan panggilan hebat seperti ‘sayang’, ‘abang’, ‘manja’ dan sebagainya juga dapat mengeratkan lagi perhubungan suami isteri.

Masing-masing perlu memainkan peranan untuk memupuk perasaan sayang agar ia sentiasa mekar dalam jiwa dan membuahkan keserasian dan kemesraan.

Selain itu, tahukah anda bahawa pelukan juga boleh membuatkan pasangan merasa lebih dekat dan intim?

Bagi isteri, pelukan merupakan bentuk komitmen cinta dan kesetiaan pasangan. Kajian mendapati pelukan bukan sesuatu yang bersifat seksual. Ia satu daripada kaedah untuk mendapatkan keselesaan.

Begitupun, biasanya suami menganggap pelukan bermakna isteri dahagakan hubungan seksual. Sebenarnya para isteri lebih menikmati pelukan dari hubungan seksual.

Menurut Doktor Perubatan Kanan Kumpulan Perubatan Penawar Johor Bahru, Dr. Zubaidi Ahmad, para suami tidak perlu rasa ‘kelam kabut’ sekiranya tidak bersedia bila isteri minta dipeluk.

Ini kerana jelas beliau, bagi suami, pelukan hanyalah pertautan fizikal dan ada kalanya merimaskan selain tidak memahami mengapa isteri sangat suka apabila dipeluk.

mencadangkan ‘rawatan pelukan’

“Sebenarnya suami isteri saling memerlukan antara satu sama lain untuk mengurangkan tekanan perasaan.

“Ramai pakar psikologi yang mencadangkan ‘rawatan pelukan’ di mana suami dan isteri digalakkan berpeluk sebelum tidur selama 10 minit. Pelukan ini harus dinikmati tanpa diteruskan dengan hubungan seks.

“Tujuannya agar segala perasaan negatif yang tersimpan dalam hati sepanjang hari dapat dilepaskan dengan memeluk suami atau isteri. Jadi, pelukan sangat diperlukan dalam hubungan suami isteri. Ia akan merapatkan lagi hubungan suami isteri,” katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Katanya, pelukan bukan bermakna mukadimah pada hubungan seks antara suami dan isteri.

Ia juga harus dilihat sebagai hubungan perasaan dan perkongsian emosi antara suami dan isteri.

Mengulas lanjut, Dr. Zubaidi berkata, pelukan adalah satu sentuhan fizikal yang erat dilakukan di leher, belakang badan atau pinggang.

Pelukan juga kadang kala melibatkan kucupan, pandangan mata, sentuhan mesra dan beberapa gerakan tubuh lain.

Oleh itu, mereka yang berpelukan menandakan hubungan mereka amat rapat dan mempunyai pertalian kasih sayang yang mesra.

Kata Dr. Zubaidi, ramai ahli psikologi kini bimbang dengan pasangan suami isteri yang jarang berpelukan.

Mereka bimbang perkahwinan pasangan seperti itu hanya diikat oleh ‘lafaz nikah’ dan hubungan fizikal dan seks saja dan bukan hubungan emosi serta perkongsian perasan.

“Islam juga menggalakkan hubungan emosi dan dalam satu hadis Rasulullah SAW memberitahu, barang siapa yang tidak mengasihi, maka ia tidak akan dikasihi. (riwayat Bukhari dan Muslim).

“Oleh yang demikian, perbanyakanlah luahan kasih sayang dengan ucapan dan sentuhan fizikal (pelukan).

“Secara tidak langsung, bagi pasangan yang agak berat untuk meluahkan perkataan ‘Saya sayang awak’, pelukan adalah cara alternatif terbaik untuk melafazkannya,” ujarnya.

Pelukan juga akan menyebabkan kelenjar di otak mengeluarkan hormon serotonin dan dopamine yang memberikan rasa tenang dan tenteram.

Perbuatan itu juga akan menyebabkan gelombang di otak menjadi lebih tenang, lalu mengurangkan stres dan kerisauan.

Oleh itu bagi pesakit yang mengalami masalah kerisauan (anxiety) dan mempunyai emosi yang tertekan, memeluk binatang peliharaan adalah rawatan kejiwaan yang baik.

Namun apa yang lebih baik lagi bagi suami atau isteri selain memeluk pasangan masing-masing ketika mereka mengalami tekanan jiwa dan dalam keadaan kerisauan.

 

sumber: Utusan Malaysia
Bagaimana hendak faham bos dan membina hubungan yang baik.

Gambar sekadar hiasan sahaja

Hari ini, buat pertama kalinya saya mengikuti program kelompok perbincangan (group counseling) anjuran Unit Kaunseling BSM. Tajuk perbincangan adalah Bagaimana hendak faham bos dan membina hubungan yang baik. Seramai 8 orang peserta telah hadir dalam perbincangan berkenaan yang diketuai oleh seorang kaunselor yang telah berkhidmat dengan MARA selama 24 tahun.  Antara initipati perbincangan adalah:

 1. Kita sebagai seorang individu adalah unik, masing-masing ada kelebihan dan kelemahan, begitu juga dengan bos kita.
 2. Kita perlu sedar kelebihan dan kita cuba tonjolkan kelebihan kita terutamanya kepada bos kita.
 3. Perkara utama untuk menjamin kelancaran dalam tugas seharian adalah mendapat kepercayaan bos.
 4. Untuk mendapat kepercayaan perlulah melaksanakan kerja dengan sebaik mungkin disamping mempunyai ‘communication skill’ yang baik.
 5. Memang beruntung bagi pekerja yang mendapat bos yang memahami diri dan kebajikan pekerja, tetapi bagi yang mendapat sebaliknya kita perlulah juga mengambil hati bos.
 6. Dengan memohon bertukar atau menukarkan bos ke bahagian lain tidak akan menyelesaikan masalah kerana masalah yang lebih kurang sama akan di hadapi walau di mana pun jua.
 7. Salah satu tip untuk menghadapi karenah bos yang cerewet adalah dengan adanya hitam putih atau bukti bertulis. Misalnya jika bos mengatakan ejaan dalam laporan kita salah, kita boleh tunjukkan kamus untuk membuktikan bahawa kita dipihak yang benar.
 8. Sekiranya kita perlu berhubung ataupun mendapat khidmat dari individu di bahagian lain, selain dari berhubung melalui telepon, perlu disusuli dengan e-mail yang di cc kepada bos kita, untuk membuktikan bahawa kita telah membuat kerja, dan jenis maklumat yang kita minta adalah benar sepertimana yang bos kehendaki.
 9. Bukanlah perkara yang mustahil bos berat sebelah atau ada pekerja kegemarannya. Andainya kita bukan pekerja kegemaran atau tidak dipandang bos, kitalah yang perlu menonjolkan diri, misalnya menawarkan perkhidmatan kepada bos.  Sekali lagi ‘communication skill’ cukup penting disini.
 10. Kauselor mengatakan bahawa ‘job satisfaction’ adalah penting. Jika tiada ‘job satisfaction’ bekerja di sini, apatah lagi dengan gaji yang murah berbanding swasta, masih belum terlewat untuk melangkah keluar untuk mencari kehidupan yang lebih baik.

Saya berkongsi 2 perkara penting semasa sesi berkenaan. Pertamanya adalah semasa Adam masih terlalu kecil dan tidak sihat, saya perlu outstation ke Johor dan Melaka. Ini berpunca dari bos yang kurang memahami dan kurang prihatin masalah staff dan yang ada garis sempadan yang jelas antara tugas dipejabat dan masalah keluarga.

Keduanya adalah pengalaman kerja. Semasa saya bekerja di UIA dengan gaji yang sedikit, saya sering di ejek/diperlekeh oleh kawan-kawan yang sama belajar bahawa bekerja di swasta gajinya jauh lebih lumayan. Masa tuh kerana pentingkan RM maka saya pun berhenti.  Dari Time Telekom, BMI hinggalah ke MRCB Multimedia Consortium Sdn Bhd (MMCSB). Memang saya mendapat ‘Job Satisfaction’ sepenuhnya semasa di MMCSB, dengan gaji yang 2 kali ganda apa yang saya dapat sekarang. Namun apabila bidang tugas saya tidak lagi diperlukan, maka kontract saya di tamatkan.  Syukur Alhamdulillah, genap 2 minggu saya menjadi penganggur terhormat,  saya mendapat tawaran bekerja di MARA.  Oleh itu cuma sebulan sahaja saya tidak bekerja di mana bermula 1/11/2004 saya memulakan perkhidmatan saya sebagai staff  MARA, yang akan genap 6 tahun tidak lama lagi.

Memang, jika dikira gaji yang diperolehi adalah separuh daripada apa yang diperolehi semasa di MMCSB dahulu. Namun bebanan tugas dan tekanan yang dirasakan juga kurang separuh. Semakin usia kita(or saya) meningkat, keutamaan dalam hidup kita juga berbeza. 13 tahun yang lalu RM adalah matlamat utama saya, namun kini, keluarga adalah segala-galanya bagi saya.

Very BEAUTIFUL Story

A Small Story…
A boy and a girl were playing together. The boy had a collection of marbles. The girl had some sweets with her. The boy told the girl that he will give her all his marbles in exchange for her sweets. The girl agreed.

The boy kept the biggest and the most beautiful marble aside and gave the rest to the girl. The girl gave him all her sweets as she had promised.

That night, the girl slept peacefully. But the boy couldn’t sleep as he kept wondering if the girl had hidden some sweets from him the way he had hidden his best marble.

Moral of the story: If you don’t give your hundred percent in a relationship, you’ll always keep doubting if the other person has given his/her hundred percent.. This is applicable for any relationship like love, employer-employee relationship etc. Give your hundred percent to everything you do and sleep peacefully

“There is only one happiness in life, To Love and be Loved”

Motivation Story

  Just want to share…

A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: ' I am blind, please help .' There were only a few coins in the hat.

For Latest And Cool Stuff Visit (Www..xcitefun.net)

A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, 'Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?'
For Latest And Cool Stuff Visit (Www.xcitefun.net)

The man said, 'I only wrote the truth. I said what you said but in a different way.'
What he had written was: ' Today is a beautiful day and I cannot see it. '

Do you think the first sign and the second sign were saying the same thing?

Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?
For Latest And Cool Stuff Visit (Www.xcitefun.net)
Moral of the Story: Be thankful for what you have. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.

Invite others towards good with wisdom. Live life with no excuse and love with no regrets. When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile.. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.

Great men say, 'Life has to be an incessant process of repair and reconstruction, of discarding evil and developing goodness… In the journey of life, if you want to travel without fear, you must have the ticket of a good conscience.'

The most beautiful thing is to see a person smiling….
And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!

 


The Best Way to Cheer Yourself  is to Cheer Somebody Else. Keep Smiling!