Anak orang vs anak sendiri

Harini kedua-dua orang anak rakan sekerja dibawa ke opis. Mulanya memang dihantar ke Taska, tetapi apabila kedua-duanya cirit birit, pihak taska menyuruh bawa balik. Malangnya ayahnya ada mesyuarat, mau tak mahu terpaksalah kedua-dua budak tu menemani ibunya dipejabat. Yang sulung berumur 2 tahun 8 bulan, manalah adiknya pula 11 bulan. Kedua-duanya lelaki.

Si abang terlalu asyik dengan Ultramen dan lagu wonder pet nya. Manakala si adik, dari pukul 12 hingga pukul 5 duduk berbaring dalam stroller. Semua orang memuji baiknya siadik. Cuma bila diceritakan kepada suamiku, pandangannya berbeza pula.

Berbanding dengan anakku yang tidak mampu untuk duduk diam dalam stroller untuk 15 minit pun. Suamiku berpendapat, anak kami aktif, tak reti duduk diam, dan ini cukup bagus untuk perkembangan mindanya. Seingatku, umur 11 bulan anakku masih lagi merangkak macam askar. Tapi memang dia tak suka duduk diam, pastinya dia mengamuk nak keluar, meniarap then merangkak. Budak yang cuma berbaring selama 6 jam, bolehlah dikategorikan pasif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.