Kursus Kenegaraan – Kem Bina Negara, Meru, Klang

4/9/2006 – BTN hari pertama

2.00 PM– Bertolak ke kem BTN Meru di Puncak Alam. Ish baru 2 tahun tinggalkan Shah Alam dah boleh sesat. Sejak ada Guthrie Highway nih jalan lama Shah Alam Sg Buluh tuh dah berubah. Setelah 2 kali buat u turn barulah jumpa jalan yang sebenarnya.

3.30 PM – Dah masuk dorm. Aku set mind worst expectation. Rupanya andaianku salah belaka. Bilik dorm tuh ada 10 katil 2 tingkat so boleh memuatkan 20 org, tapi 10 org jer 1 bilik. Siapa yang biasa masuk SBP, kira lebih kuranglah tuh. Bilik aku 2 org cikgu dari Puchong, sorang akak dari JKR Sabah, yang lain semua dari sykt yang sama dengan aku dari seluruh malaysia.

4.40 PM- Minum petang . Eh lepas minum piring dan cawan kena cuci sendiri yer dan lap bersih2. Nasib baik laki aku dah pesan tentang kemungkinan tuh, so aku taklah terkejut sangat.

6.00 PM–. Dinner. Ish garangnya ketua jurulatih nih. Siap dia boleh kata kami nih semua ‘bising macam langau’. Pulak tuh ramai yang lewat. Heheh biasalah kem. Sure disiplin macam askar

7.20 PM– Surau. Solat maghrib berjemaah, then tazkirah. Akhir sekali solat isyak.

9.00 PM– Taklimat agenda dan peraturan kursus

11.45 PM– Habis taklimat. Kena berkawat untuk ke dewan makan untuk supper. Kelakarnya rasa kawat pakai baju kurung

12.15 PM– Basuh baju sikit, then tidur

5/9/2006 – BTN hari ke 2

5.00 AM Dah bangun tidur, mandi dan bersiap-siap ke surau untuk solat dan kuliah subuh.

6.45 AM Berkumpul di padang untuk nyani lagu Negaraku sambil naikkan bendera, then belajar kawat mudah. Then barulah kawat utk sarapan.

8.30 – 4.30 Taklimat kenegaraan

5.15 PM Kena berlari sejauh 2 km. Keluar dari kem biasa keliling Taman Tasik Titiwangsa, tanah rata, ok lah..nih kena turun naik bukit.. Aduhhhhh.

Then gi makan malam, surau dan sambung taklimat lagi. Pukul 12 tgh malam baru tidur

6/9/2006 & 7/9/2006 – BTN hari ke 3 & ke 4

Hari nih dah tak der taklimat. Cuma ada sesi Latihan dalam Kumpulan. Bestnya dapat group dan fasilatator yang ngam dan sporting sangat.

Ptg hari ke 3 tuh kena turun menara guna Railing. Mula2 takut dan gayat. Lama2 seronok pula. Eh dah sampai bawah. Rasa macam nak buat sekali lagi jer.

Lagi seronok, pagi ke 4 tuh belajar pocoo-pocoo. OOO nih rupanya yang orang selalu buat di Taman Tasik Titiwangsa tuh. Nak kata aerobik pun bukan, tapi best jugak dan berpeluh habis. Nanti weekend boleh join kat sana, since dah pandai.

8/9/2006 – BTN hari ke 5

8.30 AM – Ish tua-tua nih nak exam, pelik rasanya. Pulak tuh masa study punyalah limit. Nasib baik objektif jer, so boleh lah pakai main dadu.

10.00 AM – Kembara masuk hutan dan lalu halangan. Mula2 merangkak bawah pagar berduri, then merangkak antara 2 titi (mcm 4X4 gitu). Then lalu jambatan tali dan last sekali lalu spider web.

12.00 PM– Majlis penutup. Memang semua orang penat giler. Tapi semua orang tersenyum puas. Seronok sangat sebab berjaya menghadapi halangan.

Lepas makan tengahari dan solat Jumaat, kami bertolak ke Ilham Resort di Port Dickson.

One Response to “Kursus Kenegaraan – Kem Bina Negara, Meru, Klang”

Leave a Reply

Archives
Affiliates
Networkedblog